Historik
Under sina 75 års som förening har följande personer innehaft
ordförandeposten:
Carl Hultqvist 1931-, Nils Holm, Alvin
Holm 1960-1992, Arne Jönsson 1992-1994, Ulf Månsson 1995-2006, Johan
Larsson 2006-
Baskemölla IF bildades 1931 och enligt protokoll antogs stadgarna vid ordinarie årssammanträde 24 mars 1935 och godkändes av Riksidrottsförbundet Förvaltningsutskott 10 juni 1935.
Ett litet utdrag ur stadgar för Baskemölla IF:
§1
Har till uppgift att genom utövande av idrott höja intresset för densamma och utbilda goda idrottsmän samt att verka för en god kamratanda.
§2
En var välfrejdad person, som är amatör enligt Riksidrottsförbundets amatörstadgar, kan efter anmälan till styrelsen som äger därom besluta, bliva medlem av föreningen.
§7
Den rent idrottsliga verksamheten inom föreningen handhaves närmast av två sektionsutskott ett för fotboll samt ett för skidsport.
Det första protokoll som finns för föreningen är daterat 4 april 1931 och ordförande var Carl Hultqvist, v ordf. Mannfred Månsson, kassör Oskar Månsson samt sekr. Nils Larsson.. Tyvärr var ekonomin inte särskilt tillfredställande med en brist på 6.62 men viljan var god att driva verksamheten och på mötet bestämdes bl.a. att träningskvällar skulle vara tisdagar och torsdagar kl. 7.00 men att det par fotbollsskor som inköpts till föreningen inte fick användas vid träning.
Vid möte den 27 april -31 såldes nämnda par fotbollsskor till Einar Göransson för 7 kr. Då beslöt också styrelsen att personer från andra orter skulle få inträda i föreningen under samma villkor som övriga medlemmar. Under året togs bl.a. beslut om att förbandsmaterial skulle hållas tillgängligt vid matcher ifall olycksfall skulle inträffa, vidare beslöts att en matchboll av bästa sort samt målburar skulle inköpas. I verksamheten fanns även juniorer och för dessa bestämdes träningar till onsdagar och fredagar och uttalades särskilt att de äldre spelarna ej borde lägga sig i de yngres görande. Diskussioner fördes om att uppföra omklädningsrum för spelarna, men detta bordlades till nästa år.
Styrelseprotokoll finns arkiverade sedan 1959 och här följer ett axplock ur dessa:
1959 Spel i div. 7 med en placering på andra plats vilket anses vara storartat, Under året hade använts 18 spelare, varav 5 deltog i samtliga matcher Håkan Ohlander, Sven-Ingvar Svensson, Åke Göransson, Sten-Inge Åberg samt Stig Hansson.
1961 blev det serieseger i div. 6 och uppflyttning till div. 5 där IFK Simrishamn, Hammenhög, Skurup och Bollerup spelar. En strong prestation av Baskemöllapojkarna som är värda all heder. enl. Sture Olsson som var sekr. vid årsmötet.
1962 deltog föreningen för första gången i seriespel med B-lag och resultatet blev över förväntan med serieseger som följd. Under året har vissa arbete gjorts på omklädningspaviljong och bastu samt bänkar har satts upp på idrottsplatsen
1963 vann såväl A- som B-lag sina serier.
1964 Enl. protokollet "rosade inte laget marknaden men en eloge skall ges åt ledare och spelare som trots motgångar aldrig gav tappt utan bara kämpade vidare."
1965 A-laget vann serien och spelar nästa säsong i Skåneserien div. 5.
1966 spelades sista A-lagsmatchen mot Sjöbo som var helt avgörande för seriesegern. Efter en ganska jämn match där lagen följdes åt till 2-2 och Baske hade Sjöbosupporters och spelare riktigt på sträckbänken lyckades det för Sjöbo när 10 sek återstod att helt onödigt göra segermålet som för dem betydde avancemang till div. 4.Skyttekung för året blev Kjell Hammargren 13+7 mål, Kent Henriksson 8+4 varav 6 i en seriematch mot Ale som vanns med 6-1.
1967 beslutades om att midsommarfest skulle hållas för att försöka samla in pengar till Leif Svensson som oturligt fått benfraktur i en match. Leif har nyligen startat upp sin minkfarm. Festen hålls på ängen nedanför campingen.
1973 var YA-cupen den stora händelsen i idrottsföreningen. Man avancerade ända till slutspelet, men förlorade lite otursamt mot Rörum. I samband med nämnda match sattes även nytt publikrekord på 516 personer. Under året fick föreningen genom Nils Lorenz Persson sterbhus mottaga ett gåvobrev på idrottsplatsen samt en del av den runtomliggande skogen.
1974 renoverades skolan och man bedrev bordtennis med 60-talet deltagare.
1975 A-laget har spelat i div. 6 och slutade på 4 plats. För bordtennisen är intresset på topp. A-lag och pojklag leder sina serier där de är obesegrade Per-Olof Olsson och Marie Svensson har gjort utmärkta resultat.
1976 Fotbollen för en tynande tillvaro med minimal tillgång på spelare men man har spelat med såväl A- som B-lag. Bordtennisen går bra och har bl.a. arrangerat en deltävling i Alliansens tävling med 170 deltagare.
1977 blev det på fotbollsidan inte så lysande men bordtennisverksamheten var föreningens glädjeämne. I ungdoms-SM tog Marie Svensson en andra plats och Katarina Åberg blev nia. Föreningen har 3 st. på Skånerankningen.
1978 I ungdoms SM lyckas Marie Svensson ta hem det första SM tecknet till Österlen
Under 80-talet skördade föreningens många duktiga bordtennisspelare framgångar såväl i allsvenskan som internationellt. Flertalet av spelarna fanns på Skånerankningen. Största framgången gjorde Marie Svensson som blev Europamästarinna 1994. Andra framgångsrika spelare var bl.a. Åse Svensson, Magnus Hägg, Lage Malmqvist och Per-Anders Olsson
1990 spelades för första gången innebandy i korpens regi. På fotbollsidan vann B-laget sin serie .Under sommaren blev föreningens första loppmarknad en stor framgång
1992 avled Alvin Holm som varit ordförande sedan 1960, en stor förlust för klubben. A-laget blir sist i serien utan poäng på 19 matcher och med målkvot 15-134. Laget blev efter denna katastrofala tabellplacering utnämnt till Skånes sämsta lag och tvingades kvalspela mot Interamerikanska Malmö för att få vara kvar i seriesystemet. Spelarna var ordentligt tända inför uppgiften och vann lätt med 7-3 och bevisade därmed att vi inte är Skånes sämsta lag
1993 instiftades en fond till Alvin Holms minne. Grunden till fonden utgörs av en gåva från Ebba Jönsson på 5000:- (Stipendiaterna presenteras sist på sidan)
1994 ungdomsverksamheten inleder ett samarbete med Rörums SK. Damfotbollen gör sitt intåg och deltar i reservlagsserien under ledning av Ingrid-Marie Nilsson och Göran Nilsson numera Torell. I samband med midsommarfesten blev korv- och kaffekiosken klar att använda och kommer sedan att finnas på planen och göra det möjligt att inhandla fika i samband med matcher.
1995 var BIF uppe och kvalade till div.6 mot Minnesberg som tyvärr vann båda matcherna.
1996 p.g.a. sviktande spelarunderlag kan damerna inte delta i seriespel utan får göra uppehåll. Dansbanan på Lorenzlund byggs upp och midsommarfesten flyttas dit.
1997 Föreningen arrenderar Baskemölla camping av Baskemölla Simsällskap
1999 P13 gör en utmärkt säsong och slutar som seriesegrare.
2000 Midsommarfestligheterna har tyvärr blivit alltmer stökiga och därför beslutar styrelsen att upphöra med dessa festligheter.
2001 Fotbollsframgångarna har väl inte varit så lysande, men alla kämpar på och glädjande är att vår spelartrupp består av många unga förmågor med en genomsnittsålder på 24 år. Ungdomsverksamheten har deltagit med två lag i seriespel.
2002 Inget bra år för A-laget då endast 1 poäng skrapades ihop. Positivt för laget är att de nya omklädningsrummen står klara, kanske detta kan sporra till bättre spel.
2003 Damfotbollen har återuppstått i Baske. De gamla omklädningsrummen har blivit en jättefin klubblokal. Föreningen har lämnat skolan och byggt en ny lokal för loppisgrejor på Lorenzlund.
2004 A-laget har haft stora framgångar och fick ihop 34 poäng, vilket innebar att det bara fattades ett mål för kvalplats. Vi har fått ny vaktmästare då Ulf Månsson har tagit Tore Davidssons plats.
2005 A-laget fick ihop 13 poäng. Iordningställande av grusplanen har påbörjats.
2006 A-laget blev 9:a i serien. Grusplanen är klar så nu kan pågarna träna ”hemma” hela året. Grusplanen har belysning och en ny parkeringsplats har anlagts i skogen.
Alvin Holm fond har utdelats till följande personer
1994 Ingrid-Marie Nilsson för sitt arbete som tränare och lagledare med damlaget.
1995 Rolf Åberg för sitt mångåriga ledarskap inom föreningen
1996 Linda Wrangborn och Anna Axelsson för sitt arbete med ungdomsfotbollen.
1997 Dan Jönsson och Peter Månsson för gott arbete med att få elljus på träningsplanen
1998 Stefan Hallgren och Andreas Månsson för sitt arbete med ungdomsfotbollen
1999 Ulf Månsson och Christina Knast-Månsson för förtjänstfullt arbete inom klubben
2000 John Hallgren och Magnus Hallgren för ett gott arbete med att röja på campingen efter stormen i dec. -99
2001 Tore Davidsson för gott arbete som vaktmästare i föreningen sedan 1981
2002 Ingen utdelning detta år
2003 Ingen utdelning detta år
2004 Ingen utdelning detta år
2005 Ingen utdelning detta år
2006 Ingen utdelning detta år
Om du vill ge ett bidrag till fonden går det bra att använda vårt
Bg.
5939-3983. Märk talongen "Alvin Holm fond".